Tammikuun 8. päivä Elvis Aaron Presley olisi täyttänyt 80-vuotta. Vaikka Elviksen kuolemasta on tullut kuluneeksi jo 37 vuotta on hänen suosionsa yhä edelleenkin ainutlaatuinen ja musiikillinen perintö kiehtoo uusiakin sukupolvia. Elviksen elämä päättyi elokuun 16. päivä vuonna 1977. On mielenkiintoista pohtia minkälainen Elviksen elämästä ja urasta olisi tullut, jos hän olisi selvinnyt tuosta kohtalokkaasta päivästä. Ensi keväänä Suomeen saapuvan An Evening with Elvis’ Friends and Original Musicians –kiertueen ystävät ja muusikot innostuivat pohtimaan minkälainen Elvis olisi 80-vuotiaana. Laulaisiko hän vielä? Olisiko hän muuttanut elämäntyyliään? Olisi Elvis tehnyt maailmankiertueen?

Näyttelijätär Marlyn Mason olisi mukana Elviksen viimeisessä kokoillan elokuvassa The Trouble with Girls (And How To Get Into It). Mason on myös yksi harvoista Elviksen kanssa dueton tehneistä näyttelijöistä. Masonin mielestä Elvis ei olisi muuttunut niin paljoa. ”Elvis olisi vieläkin Elvis”, Mason sanoo. ”Hän rakastaisi naisten seuraa. Ehkäpä hänen Memphisin Mafiana tunnettu ryhmä olisi poissa. Haluan uskoa, että Elvis olisi kuin Tony Bennett: huippukunnossa oleva esiintyjä joka pitäisi faninsa tyytyväisenä. Varmuudella Elvis laulaisi vielä. En usko, että Elvis rajoittaisi itseään tiettyyn genreen vaan hän tulkitsisi itseään miellyttäviä kappaleita.” Mason uskoo, että Elvis olisi myös toteuttanut unelmansa vakavammista elokuvarooleista ja hän olisi nykyään arvostettu näyttelijä. ”Elvis sanoi minulle, että hän haluaisi tehdä vielä yhden hyvän elokuvan, koska hän tiesi, että Hollywoodissa naurettiin hänelle. Se oli surullisinta mitä Elvis minulle koskaan sanoi”, Mason muistelee.

 

Rumpali Bob Lanning soitti Elviksen taustalla 63 konsertissa 70-luvun alussa. Lanningin mielestä Elvis ei olisi muuttunut niin paljoa. ”Elvis olisi selviytynyt rock’n’roll elämäntyylistä. Iän myötä olisi tullut ymmärrys siitä, miten tahtia pystyisi hidastamaan. Elvis olisi kuitenkin Elvis: hän rakastaisi perhettään, kavereitaan ja soittajiaan, ja nauttisi jokaisesta minuutista. Olen varma, että Elvis olisi tehnyt jo maailmankiertueen, koska esiintymistä hän rakasti eniten. Elvis tekisi yhä edelleenkin musiikkia ja luovuutensa siivittämänä hän tekisi asioita mistä ei olisi nuorena miehenä osannut edes uneksia”.

 

Basisti Duke Bardwell soitti Elviksen taustalla 181 konsertissa 70-luvun puolivälissä. Bardwell näki suosion haittapuolet ja hänen mielestä tuho oli vääjäämätön, koska se oravanpyörä oli yhdelle ihmiselle liikaa. Jos Elvis olisi vielä hengissä, Bardwell toivoisi hänen löytäneen itselleen rauhan ja yksinäisyyden. ”Niin kauan kuin Elviksen olinpaikka olisi tiedossa en usko, että hän olisi pystynyt elämään rauhassa. Haluaisin uskoa, että Elvis elelisi jossain rauhallisessa paikassa; paikka olisi vain harvojen ja valittujen tiedossa. Elvis olisi ystäviensä ympäröimänä ja he soittaisivat ja laulaisivat. Näen paikalla myös useita autoja. Seinillä ei ole kultalevyjä eikä lasikaapissa ole jumpsuittia; hän ei tarvitse muistoja kultavuosistaan, koska hän tietää kuka on ja mitä on tehnyt. Näen Elviksen rinnalla kauniin, ikääntyneen naisen, jolla on anteeksiantavainen sydän ja hän saa Elviksen tuntemaan kiitollisuutta siitä, että on vielä hengissä. Näen Elviksen hymyilemässä…”

 

An Evening with Elvis’ Friends and Original Musicians kiertää Suomea seuraavasti: tiistai 12.5 Malmitalo, Helsinki ja keskiviikko 13.5 Sellosali, Espoo.

 

Pressikuvia: http://www.sci.fi/~gore/elvis2015/

Kiertueen sivut: http://www.elvisnews.dk/